top of page

Dainese Axial Pro IN motoros csizma teszt

Korábban már írtunk az Alpinestars csúcskategóriás csizmájáról, amiről ha lemaradtál megtalálod előző bejegyzéseink között, most viszont a Dainese felsőpolcos csizmáját vesézzük ki kicsit jobban...a csizmát, amit többek között Rossi is használ évek óta.

Az egyedi tervezésű csizma 1997-ben debütált, és hamarosan megkapta a máig jól ismert karbon alapú bokavédő rendszert, az Axial Distortion Control System-t.

Ez a rendszer egy csizmán belüli, méreteiben nagyon kompakt védelmi mechanizmus, ami megakadályozza a boka rendellenes elmozdulását, valamint a vádli és sípcsont részeket is védi.


Profik választása, ennél fentebb nincs motoros csizma
Dainese Axial Pro IN motoros csizma története

A karbon összetevőknek köszönhetően a csizma súlya rendkívül alacsony, aminek szintén egy biztonsági következménye van. Kisebb tömeg, kisebb centrifugális erő, ami hat a versenyzőre egy highside esés során, vagyis kisebb erővel csapódik a földhöz a pilóta.

A csizma kompaktságának köszönhetően minimalizálja annak az esélyét, hogy esés vagy csúszás közben megakadjon valamiben, további sérüléseket okozva ezzel.

A Dainese ruhák alsó részén elhelyezett belső tépőzárakkal tovább tudjuk fokozni a csizma rögzítését, a tépőzárak belülről tartják helyén a legkeményebb szituációkban is.

Megtalálható még rajta, az ezen a szinten kötelezőnek mondható cserélhető titánium orrkoptató, valamint masszív sarokvédő is.


Úgynevezett Inner Boot, vagyis csizma a csizmában
Dainese Axial motoros csizma belső része

A külső csizma anyaga egy szintetikus bőrből készül, ami kevésbé kényes az ápolásra, mint a valódi bőr, de gondozásmentesnek ezt sem nevezném.

Számomra a szellőzésével eddig nem akadt probléma, nagyobb nyári hőségben is elviselhető, bár tény, hogy vannak jobban és több szellőzővel ellátott darabok is a piacon, de kielégítőnek mondanám.

Személyes véleményem, hogy pályázás közben szinte egy utcai cipő kényelmével és kompaktáságával ér fel a csizma, ezzel szemben a legmagasabb védelmet biztosítva lábunknak.


Dainese Axial motoros csizma
Pacek Dainese logó a sarkán

Hátránya, hogy teljes mértékben, csak a Dainese ruháival használható, valamint a fel-levétel is körülményesebb hagyományosabb társainál. Viszont, amire kitalálták, pályázásra az egyik legjobb darab.

Természetesen a csúcstechnológiának megvan az ára, közel sem mondható olcsónak, de ha több hónapnyi rehabilitációtól kímél meg minket egy esetleges baleset során, akkor úgy gondolom, hogy megéri az árát.



21 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page