top of page

Mugen Race motoros bőrruha teszt & vélemény

Frissítve: febr. 19.

Nem számoltuk, de valószínűleg több száz darab fordult meg nálunk motoros ruha tisztításon az elmúlt években. Láttunk több éves, öregebb modellt, teljesen új darabokat valós felhasználási körülmények között.

Nagyon megosztó téma, de tény, hogy egy hétvégi motorozásnál a szembejövő motorosokon 10-ből 7 emberen Mugen Race cucc van. Szóval valamit(marketing?) nagyon jól csinálnak.

Ezek alapján talán szolgálhatunk néhány tanáccsal, személyes véleménnyel, akik bőrruha vásárláson gondolkoznak vagy akik egy ilyen típus beszerzésén hezitálnak.


Nézzük hát mit tudnak, következzen a mi Mugen Race tesztünk.


Bőr minősége 5/10

Egy bőrruha bemutatás esetén első és legfontosabb kérdés, hogy milyen anyagból van a ruha. Természetesen egyik ügyfél ruháját sem fűrészeltük ketté, hogy egy keresztmetszeti képet kapjunk róla, ezért csak külső szemrevételezés maradt számunkra.

Ami biztos, hogy ez az anyag tehenet egészen biztosan nem látott. Tapintása és szaga (kicsit szúrós, ragasztós jellegű szaguk van az újabb ruháknak) alapján is ez sokkal inkább hasonlít az autóiparban használt modern bőr „ötvözetekre”, ami elképzelhető, hogy egy szintetikus vagy valamilyen hulladékbőr ledarálásából és ragasztásából keletkezik. Nem jártunk Mugen Race gyárban (nincs is ilyen, ha jól tudjuk Pakisztánban gyártják őket bérgyártásban), de ha tippelnünk kéne, akkor valami ilyesmire voksolnánk.

Ez alól kivételek az öregebb, jó pár éves Mugen ruhák, ott tapintásra is érződik, hogy még egy fokkal minőségibb bőrt használtak. Ez sajnos a legnagyobbaknál is megfigyelhető, a Dainese esetén is tapintható az újabb ruhák esetében ez a különbség.

Másik kivétel a kenguru Mugen Race. Ott valóban érződik, hogy nem csak ráakasztották a kenguru logót az oldalára, hanem egy sokkal természetesebb hatású bőrrel dolgoznak azoknál a ruháknál.

Összességében legyen mondjuk egy 5/10. A szerencsefaktor fontos, hogy milyen napot fogtak ki a srácok az üzemben.



A Mugen kenguru ruhái a vállalható kategóriába tartoznak, sajnos a festés és dekor elemek minősége ezen sem jobb. Látható, hogy a neon sárga részek nagyon hamar tudnak kopni és fakulni.
Kenguru bőr Mugen Race motoros bőrruha

Design 9/10

Az elején írtuk, hogy valamiért nagyon sokat látni belőlük. Szerintünk ezek közül az egyik ok, hogy főleg az újabb darabok baromi jól néznek ki. Agresszív design, merész színek, sportos kialakítás, könyökkoptató, minden, ami szem szájnak ingere. Szóval ezt megadjuk nekik, hogy kinézet 9/10. Természetesen az, hogy kinek mi tetszik, szubjektív, de tény, hogy könnyen megakad rajtuk az ember szeme.


Tartósság 5/10

Röviden: ebben nem valami erősek. A felhasznált festékek, színek gyorsan kopnak, tisztítás során engedhetik a színüket, amit egyik másik gyártó színes ruhájánál sem tapasztaltunk vagyis de...a GP Plus-nál, ami szerintem ugyanazon a gyártósoron készül csak másik logót nyomnak rá a végén.

A különböző dekor elemek, csíkok ragasztása elég gyenge, a legtöbb ruhán amit megkapunk tisztításra, ezek a csíkok, logók stb. már be vannak repedezve, félig meddig lemorzsolódtak már.

Ez ugye csak egy esztétikai probléma tud lenni, maga a használhatóságot nem befolyásolja, de azért egy motoros bőrruhát nem egy szezonra vesz az ember.


A szétloccsanó bogarak nedvei képesek "megégetni", elszínezni a protektor, amit utána nem tudsz eltávolítani róla. Ez nem csak a Mugen Race műanyag protektorokra igaz, ugyanilyen az Alpinestars által használt is.
A műanyag külső protektorok legnagyobb ellensége: a ráégett bogárbelsőségek

Mivel mi bőrruha javítással nem foglalkozunk, így csak azoknak a cimboráknak és ügyfeleknek a véleményeit ismerjük, akik használnak vagy használtak Mugen-t. Általánosságban kijelenthető, hogy elég nagy a minőségbeli szórása a ruháknak, a varrások minősége gyengepontja lehet egy-egy ruhának, ami csak egy esésnél fog kiderülni.

Lehet, hogy még egy Dainese kitart melletted 6 évig, ha vigyázol rá, ezzel szemben a Mugen már lerongyolódik 3 szezon után, de tény, hogy egyben csak a fele vagy harmada pénzt kell kiadnod rá.


Kesztyű, csizma

Mivel motoros kiegészítők tisztításával is foglalkozunk, kapunk szép számmal kesztyűket és csizmákat is a márkából. A kesztyűk érezhetően gyenge minőségűek, vékony bőrrel. 1-2 éves darabok is már életciklusok vége felé járnak legtöbbször amikor megkapjuk, szóval a Mugen kesztyűk elég fogyóeszköznek tekinthetőek. A csizmákat Mugen mércében kicsit feljebb pozícionálnánk, valahogy azok elég masszív darabnak tűnnek, amiket mi kaptunk, azok egészen egyben voltak pár éves korukban is.

Bőrruhák: 5/10

Kesztyűk: 4/10

Csizmák: 7/10


Egy merész színkombinációval elég mutatós tud lenni egy Mugen Race bőrruha
Merész színek, agresszív design

Protektorok 8/10

A nagy gyártók közül a Mugen Race egyértelműen az Alpinestars stílusjegyeit koppintja. Hasonlóan az Astars-hoz: ragasztott dekor elemeket, csíkokat, műanyag külső protektorokat találunk nálunk is.

CE Level védelmet papíron tudják, szóval ebből a szempontból nincs velük gond. A műanyag külső protektorok sajnos a környezeti hatások miatt (rácsapódó bogarak, olaj stb.) elég csúnyán öregszenek, de ez az Alpinestars protikra is ugyanúgy igaz. Tudtommal nincs CE Level 2 besorolású ruhájuk ezért jár csak egy 8-as nekik.


Funkcionalitás 8/10

Mivel nagy gyártók termékeihez megtévesztésig hasonlítanak, ezért kb. minden hasonló funkciót megtalálsz rajtuk. Típustól függően belső – külső zsebek, fényvisszaverő elemek, sztreccs elemek a kar- és láb részeken. Az egyrészes ruhákra tisztességes versenypúpokat pakolnak, erre sem lehet panasz, itt talán az ivózsák kivezetés hiányát lehet megemlíteni, de ennyi pénzért ez nem is elvárható szerintem.

Egyedüli hiányosság, hogy az egyrészes darabok bélése sem kivehető, amit azért a legtöbb gyártó már tud egyrészes ruháik esetében.

Légzsákról vagy opcionális légzsákról ne is beszéljünk, nem beszerezhető hozzá. Aki ismeri és követi Talmácsi Gábort a közösségi médiákon, az láthatja, hogy Talma légzsákos Mugen Race ruhában szokott pályázni. Ha jobban megfigyelitek a ruháján lévő feliratokat, akkor láthatjátok, hogy ott egy az egyben egy Dainese D-Air licensz termékről van szó, amit utólagosan, kifejezett Talma igényei alapján építhettek be a ruhába. Azért a csizmát már ő sem bízza rájuk. A szemfülesek kiszúrhatják, hogy egy Dainese Axial-Pro IN csizmát használ Talma, hasonlót, mint amiben Valentino Rossi is versenyzett.


Ár-érték arányban talán a csizmák tudják a legtöbbet a Mugen kínálatban
Mugen Race csizma

Ár 10/10

Na ez az, amiben a Mugen Race verhetetlen. Egy-egy akció alkalmával szinte 3 Mugen bőrruhát megvehetsz egy középkategóriás Alpinestars vagy Dainese darab árából.

Amikor ezt a blogbejegyzést írtuk, éppen csak egy „lightos” akció volt rájuk, de így is olyan 200 ezer forint körül voltak a standard darabok, 150 ezerért az olcsóbb verziók és 250 ezerért a kenguru. Szóval mi mást adhatnánk az árakra mint 10/10. A nagyoknál lassan ha belépsz a küszöbön, azért elkérnek 150-et.


Vennénk-e Mugen Race ruhát? Mikor tud jó döntés lenni?

Szerintünk egy jó állapotú, ne hagyj' isten garis vagy számlás Mugen-t ha meg tudsz csípni, az egy jó üzlet tud lenni. Kis túlzással használtan gombokért lehet megvenni őket, tekintve, hogy újonnan se drágák, de nem is igazán tartják az értéküket. Pont a fentebb sorolt hamar felbukkanó esztétikai gondok miatt csúnyán öregszenek. Állapottól függően, ahogy látjuk Facebook marketplacen 50 és 100 ezer között osztogatják őket. Egy kis alkuval egy jobb állapotút szerintünk el lehet hozni inkább 80 körül. Ennyiért tény, hogy csak nagyon öreg Berik vagy Arlen Ness ruhákat találnál amiknek tény, hogy a bőr részét az örökkévalóságnak gyártottak, de ne feledkezzünk meg a műanyag protektorok állapotáról. Ezekben az öreg Berik, Arlen Ness, de bármely gyártó bőrruhájában nem gyakran szó szerint el van morzsolódva a protektor vagyis alapvető funkcióját már képtelen betölteni a ruha. Ezekre nagyon figyeljetek oda, ha használt ruhákat nézegettek.

Vagyis ha csak nagyon kis keretből gazdálkodsz, akkor inkább válassz egy 1-2 szezont futott Mugen Race ruhát, amiben még funkcionáló protektorok vannak, mintsem egy kívülről szép Berik-et, amiben már atomjaira hullottak a térd- és vállprotektorok.

Újonnan már teljesen más a szitu. Tény, hogy más márkában új ruhát nem találsz 200-250 ezer körül, de ilyen árban már igencsak jó, prémium gyártók használt ruhái közül tudsz válogatni és hidd el, hogy zongorázni lehet a különbséget egy Dainese, Alpinestars vagy Spidi és egy Mugen ruha minősége között. Én mindig Dainese ruhákban motoroztam, de egyszer sem újonnan vettem őket. Egy külső-belső motoros ruha tisztítás után teljes értékű ruhaként fog működni, ha képes vagy azzal a tudattal együtt élni, hogy nem te izzadtál bele először.

Természetesen, ha ez neked nem fér bele, akkor újonnan is az egyik legolcsóbb választás, és akkor van hozzá garanciád és a fenti bajoknál tudsz esetleg reklamálni. Ha Mugen Race ruhád van és volt ilyen garanciális ügyintézésed, akkor írd meg, hogy sikerült. Ezen a területen nincs tapasztalatunk.


A kesztyűket szerintünk érdemes elkerülni, a bőrruha és csizma bizonyos esetekben egy racionális választás lehet.
Mugen Race felszerelés tisztítás után

Összefoglalva szerintünk két esetben van létjogosultsága a Mugen Race ruháknak:

1 - Nagyon nagyon kevés pénzem van felszerelésre kategória: megkímélt használtat válassz. Még mindig jobb, mint a semmi, és ha sikerült összespórolni egy kis pénzt, akkor lehet a fentebbi polcokról nézelődni.

2- Ha csakis új ruhában akarsz jönni menni, de nincs sok pénzed. Ez esetben én kigazdálkodnám valahogy a kenguru változatot, bár tény, hogy nagy különbségnek számít az is, hogy 150 v 250 ezer. Ez pedig mindig az egyén pénztárcájától függ.


Reméljük, hogy tudtunk valamennyire segíteni a választásban, kicsit helyre tenni vagy bepozícionálni ezt a márkát.

Ha esetleg további kérdéseid lennének motoros bőrruha ügyben vagy motoros ruha tisztítás felől érdeklődsz, akkor keress minket bátran.


Ha pedig Neked is egy Mugen Race felszerelésed van, amire már ráférne egy kis karbantartás, kattints és vedd fel velünk a kapcsolatot még ma. Legyen szó motoros ruha tisztításról vagy javításról, számunkra nincs akadály.






256 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page