top of page

Motoros ruha tisztítás tippek: Hogyan ápoljuk és tisztítsuk motoros bőrruhánkat?

Nektek is egy bogártemető a ruhátok egy kellemes vasárnapi motorozás után?

Amellett, hogy nem egy szép látvány, ha hosszabb távon hagyjuk a ruhánkon száradni őket, károsodhat a bőr is. Az elmúlt évek és a több száz nálunk megfordult ruha alapján, kijelenthetjük, hogy mindent láttunk már, amit igyekszünk dokumentálni is Nektek.


Ezért összeszedtünk Nektek 10 tippet, hogyan ápold a bőrruhádat, hogy évekig szép maradjon.


1. Rendszeres tisztítás

Ne hanyagold el a ruha ápolást a szezon során. Tanácsos minden 1-2 gurulás után gyorsan áttörölgetni. Ez kifejezetten javasolt a műanyag váll és térd protektorok környékére, valamint a világos színű ruhák esetében, ugyanis a bogarak belső szervei képesek megégetni a motoros bőrruha felületét, akár a műanyag protektoron is maradandó károsodást okozhatnak.


2. Kényes anyag, csak óvatosan

Ne ess neki körömkefével vagy társaival, mert nagyon könnyen megsérülhet a bőr vagy a festés, aminek a javítása már zsebbenyúlós tétel tud lenni.

Használj puha rongyokat vagy kifejezetten bőrápolásra és motoros ruha tisztításra kifejlesztett keféket.


3. Oldószermentesen

Csakis "bőrbarát" szereket használjunk tisztítás során. Kerüljünk minden olyan anyagot, ami károsíthatja a festést vagy a bőrt. A háztartási boltokban már százával sorakoznak az ilyen-olyan bőrápoló és tisztító csodaszerek, sajnos könnyű mellényúlni.


4. Bőrápoló/tisztító szereket használj

A nagyobb márkák forgalmaznak kifejezett motoros bőrruhákra gyártott szereket. Ezeknek a hatékonysága és anyagösszetételük változó, és általában meglehetősen túlárazottak.

Sajnos vannak termékek, amikkel inkább csak ártunk a ruhánknak, érdemes körültekintőnek lenni. A 2in1 tisztító és ápoló szerek kamu marketing szövegét pedig véletlen se higgyük el, nincs olyan profi cucc, ami egyszerre tisztít és ápol.

Munkánk során mi megtaláltuk az egyik legjobb gyártó termékeit, amik ipari felhasználásra lettek fejlesztve, vízbázisúak és kifejezetten bőr ruházat tisztítására és ápolására szánják őket.


Motoros ruha tisztítás kényes terep, megvannak a maga buktatói.
Motoros ruha tisztítás házilag vagy profi módszerekkel? Te döntesz!

5. Nincs kéznél spéci tisztítószer? Szappan a megoldás!

Egy naturál anyagokból készült szappan alternatíva lehet, ha motoros ruhát szeretnél házi módszerekkel tisztítani. Ha vasárnap este tör rád a vágy, hogy motoros ruhát tisztíts és már egy bolt sincs nyitva, akkor nagy kárt nem tehetsz vele, viszont elképzelhető, hogy a kívánt végeredményt nem fogod vele elérni. Arra a profi fejlesztésű termékek valóak. Nem beszélve arról, hogy a szappanok között is van olyan, ami igencsak tele van olyan anyagokkal, amik árthatnak a ruhádnak (a naturál szappanok nem ilyenek), szóval csak óvatosan és inkább, hagyd meg kézmosáshoz a szappankészleted.


6. Bogarak rendszeres eltávolítása

Ne hagyjuk rászáradni a bőrre a bogarak különböző maró anyagait, károsítva ezzel a bőrt vagy a festést.


7. Zsír- és olajszennyezeződések eltávolítása

Szintén károsak a bőrre, amint lehet, szabaduljunk meg tőlük. Az ilyen jellegű szennyeződések esetén már megizzadhatnak a házi megoldások, figyelj rá, hogy kerüld az erős súrolást.


8. Kerüld a melegítéssel járó szárítást

A bőr hőhatásra kiszáradhat, megrepedezhet...hagyjuk természetes úton egy jól szellőző helyen megszáradni inkább.


9. Akaszd fel szárításhoz

A jó szellőzés érdekében akaszd ki a motoros ruhád egy vállfára, jobban is fog szellőzni és nem is fog gyűrődni, repedezni. Ez a tipp nem csak tisztítás esetén érvényes, rengeteg penészes és dohos motoros ruhát kapunk tisztításra. A penész elsődleges kialakulásának az oka a helytelen tárolás. Mindig jól szellőző és száraz helyen tárold a motoros bőrruhád, így megelőzhető a penész kialakulása, ami szinte kiirthatatlan szagot hagy a bőrben, nem beszélve annak egészségkárosító hatásáról.


10. Ápold a bélést is!

Ha kivehető bélésed van a ruhához, érdemes néhány alkalmanként azt is tisztítani. Ezt külön, egy kímélő programra nyugodtan berakhatod a mosógépedbe. Nem kivehető bélés esetén már bajban lehetsz, ez esetben keress bátran minket, nekünk megvan rá az eszközpark, hogy a nem kivehető béléssel rendelkező motoros ruhát is tudjuk számodra tisztítani és fertőtleníteni.


Ha pedig egy profi csapatra bíznád kedvenc darabodat, bátran keress minket az alábbi elérhetőségek egyikén.

117 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page